Няма продукти в количката Ви!
Продукти Актуализиране на количката
Shop Menu
Pin It

ЯЗВА

Лигавица (мукоза) с 3 пластинки (ламини) - lamina epithealis, l. propria и l. muscularis mucosae,
Подлигавичен слой (субмукоза),
Мускулен слой (мускуларис),
Външна обвивка (субсероза и сероза).
Язва е когато дефектът преминава l. muscularis mucosae и е навлезнал по-дълбоко в стената на стомаха.

Има дефекти на лигавицата, които не могат да преминат l. muscularis mucosae, и тогава се има предвит за ерозия. Ерозиите най-често са множествени и възникват остро под въздействието на външни фактори или когато има други заболявания.

Терминът пептична язва е въведен от Quincke през 1982г. и с него в настоящия момент се означават язвите, получени от действието на солната киселина.

Термини за язва също магът да са:

Медикаментозна (лекарствена) язва - получава се в резултат от приемането на някои медикаменти (лекарства) като например нестероидни противовъзпалителни средства (НСПВС), кортикостероиди и др.
Стрес-язва - получава се когато има силен стрес и шокови състояния на организма.
Симптоматична или съпътстваща язва - получава се при други основни заболявания.

Причини и рискови фактори за поява на язва

Пептични язви се появяват например когато киселината в храносмилателния тракт разяжда вътрешната повърхност на хранопровода, стомаха или тънките черва. Киселината може да образува болезнена отворена рана, която може да кърви.

Храносмилателният тракт е покрит с лигавица, която обикновено защитава срещу киселина. Но ако количеството на киселина се увеличава или количеството на слуз се намалява, може да се развие язва.

 Причини за поява на язва

Причините за поява на язвена болест на този етап не са установени с точност.

Счита се, че язвите възникват в резултат на неравновесието между агресивните и защитните фактори, действащи върху лигавицата. Към агресивните фактори спадат солната киселина, отделяна от стомаха, и жлъчните киселини, които могат да попаднат в стомаха чрез обратно връщане през дванадесетопръстника. Към защитните фактори спада муцинът, който се произвежда от клетки на лигавицата, и я предпазва от агресивните фактори чрез създаване на защитен филм.

Основните причини за поява на язва включват:

Инфекция с Helicobacter pylori

Това е най-честата причина за поява на язва. Заразяването с H. pylori става чрез замърсена храна и вода или чрез директен контакт между хората. В развитите страни до 50 % от населението е заразено с H. pylori, а в развиващите достига до 80 %. Смята се, че този висок процент в развиващите страни се дължи на по-гъстото разположение на хората и на зони с по-ниска хигиена. Въпреки тези високи проценти на инфекция с H. pylori, не всеки заразен развива язва. При различни проучвания е установявано, че в до 80 % от пациентите със стомашна язва и в до 95 % от пациентите с дуоденална язва се открива H. pylori. Инфекцията с H. pylori причинява активен хроничен гастрит поради нарушаване на регулацията на секрецията на гастрина. Гастринът е хормон, който е основният стимулатор на стомашно-киселинната секреция. В резултат на нарушаване на тази регулация се увеличава секрецията на солна киселина от стомаха и това довежда до поява на ерозии и язва.

Прием на нестероидни противовъзпалителни средства (НСПВС)

Нестероидни противовъзпалителни средства (НСПВС), като аспирин, диклофенак, индометацин, ибупрофен и др. е втората по честота причина за поява на язва. Естествено и тук важи това, че не всеки, който приема НСПВС, развива язва. Има редица предразполагащи фактори за появата на язвената болест, като възраст, женски пол, дълго приемане на НСПВС, тютюнопушене и др. Тези медикаменти действат чрез блокиране на синтеза на простагландините и по този начин настъпва техният ефект. При блокиране на простагландините се блокира и синтезът на муцина, който е защитният фактор на лигавицата и я предпазва от действието на солната киселина чрез образуване на защитен филм. Това е основният механизъм за поява на язва при продължителна употреба на НСПВС.

Рискови фактори за поява на язва

Възможно е човек да развие пептична язва с или без наличие на някои от рисковите фактори, изброени по-долу. Въпреки това, колкото повече предразполагащи фактори са налице, толкова по-голяма е вероятността от развитие на пептична язва.

Рисковите и предразполагащите фактори за поява на язва включват:

Тютюнопушене - може да увеличи риска от пептична язва при хора, които са заразени с H. pylori
Консумация на алкохол - алкохолът може да раздразни и ерозира слизестата обвивка на стомаха, а това увеличава количеството на стомашна киселина, което се произвежда
Медицински състояния, като болест на Крон, гастроезофагеална рефлуксна болест, цироза на черния дроб, хронична бъбречна недостатъчност, хронична обструктивна белодробна болест, хиперпаратиреоидизъм
Наследственост - генетичните фактори играят роля в патогенезата на язвата, приблизително 20-50 % от пациентите с язва са с положителна фамилна анамнеза
Повишена възбудимост на нервната система и стрес - многобройни проучвания са показали противоречиви заключения относно ролята на психологически фактори в патогенезата на пептичната язва
Хранителен режим и хранителни навици - някои видове храни и напитки причиняват диспепсия, но няма убедителни доказателства, че някой специфичен хранителен режим причинява язвена болест; епидемиологичните изследвания не са успели да открият връзка между кафето, кока-колата, бирата, млякото, пикантните храни и повишен риск от язва
Страничен ефект при прием на лекарства
Пушенето на цигари причинява не само язви, но също така увеличава риска от усложнения от язвите, като кървене на язвата, обструкция на стомаха и перфорация. Тютюнопушенето също така е водеща причина за неуспеха на лечението при язвена болест.

Съществуват редица проведени проучвания в търсене на причините за поява на язва. На този етап тези рискови фактори сами по себе се не са доказали своята роля като причина за поява на язва. Тези предразполагащи фактори само увеличат риска от поява на язва, допринасят за нейното влошаване, поява на усложнения и затрудняват нейното лечение.

Класификации на язвата

Днес са известни много класификации на язвата. В момента са възприети следните видове язвена болест:

Според локализацията на язвата
Класификацията на язвената болест според локализацията на язвата е:

Язва на стомаха - по малката, по голямата кривина на стомаха и на кардията
Язва на дванадесетопръстника
Язви на дванадесетопръстника и на стомаха
Препилорична язва

Според киселинността в стомаха

Според киселинността в стомаха класификацията на язвената болест е:

Язви, протичащи с хиперацидитет или повишена киселинност
Язви, протичащи с нормоацидитет или нормална киселинност
Язви, протичащи с хипоацидитет или понижена киселинност

Според протичането

Според протичането на заболяването класификацията на язвата е:

Неусложнени язви
Усложнения на язвената болест

Патофизиологични промени при язва

Пептичните язви са резултат от дисбаланс между фактори, които могат да навредят на гастродуоденалната лигавица, и защитни механизми, които нормално ограничават увреждането.

Пептичните язви са дефекти в лигавицата на стомаха или дванадесетопръстника, които се простират през мускуларис мукозе (muscularis mucosae - един от подслоевете на лигавицата). Епителните клетки на стомаха и дванадесетопръстника отделят мукус (слуз) в отговор на дразнене на епителната покривка в резултат на холинергична стимулация. Повърхностната част на стомашната и дуоденалната лигавица съществува под формата на гел слой, който е непропусклив за киселина и пепсин. Други стомашни и дуоденални клетки секретират бикарбонат, който помага за буферирането (неутрализирането) на киселината, която се намира в близост до лигавицата. Простагландини от тип Е (PGE) имат важна защитна роля, защото PGE увеличават производството на бикарбонат и мукозния слой.

Когато киселината и пепсинът навлязат в епителните клетки, се задействат допълнителни механизми за намаляване на увреждането. В епителните клетки йонните помпи в базолатералната клетъчна мембрана помагат за регулиране на вътреклетъчното рН чрез отстраняване на излишните водородни йони. Здрави клетки мигрират към мястото на нараняване. Кръвотокът на лигавицата отстранява киселината, която се разпространява през увредената лигавица и транспортира бикарбоната до повърхността на епителните клетки.

При нормални условия съществува физиологичен баланс между секрецията на стомашна киселина и гастродуоденалната мукозна защита. Увреждане на лигавицата и съответно пептична язва възниква, когато се наруши равновесието между агресивните фактори и защитните механизми. Агресивните фактори, като НСПВС (нестероидни противовъзпалителни средства), инфекция с H pylori, алкохол, жлъчни соли, киселина и пепсин, могат да променят защитата на лигавицата, като позволяват обратна дифузия на водородните йони и последващо увреждане на епителната клетка. Защитните механизми включват тесни междуклетъчни връзки, слуз, приток на кръв в лигавицата, клетъчно възстановяване и подновяване на епитела.

Грам-отрицателната бактерия H. pylori за първи път е свързана с гастрит през 1983 г. По-нататъшно проучване на H. pylori е установило, че тази бактерия е основна част от триадата, включваща киселина и пепсин, която допринася за първичната пептична язва. Уникалните микробиологични характеристики на този микроорганизъм, като например производство на уреаза, позволяват H. pylori да си алкализира микросредата и да оцелее години във враждебната кисела среда на стомаха, където предизвиква възпаление на лигавиците и при някои индивиди влошава тежестта на пептичната язва.

Когато H. pylori колонизира стомашната лигавица, обикновено това води до възпаление. Причинно-следствената връзка между гастрита, предизвикан от H. pylori, и язвата на дванадесетопръстника е вече добре установена при възрастни и педиатрични пациенти. При пациенти, заразени с H. pylori, са измерени високи нива на гастрин и пепсиноген и намалените нива на соматостатин. При инфектирани пациенти е увеличена експозицията на киселина на дуоденума. Вирулентни фактори, произведени от H. pylori, включващи уреаза, каталаза, вакуолизиращ цитотоксин и липополизахарид, са добре проучени.

Повечето пациенти с язви на дванадесетопръстника имат нарушена секреция на бикарбонат от дуоденума, което е доказано, че е причинено също от H. pylori. Комбинацията от повишена секреция на стомашна киселина и намалена секреция на дуоденален бикарбонат понижава рН на дванадесетопръстника, което подпомага развитието на стомашна метаплазия (т.е. наличие на стомашен епител в първата част на дванадесетопръстника). Инфекция с H. pylori в области на стомашна метаплазия индуцира дуоденит и повишава податливостта към киселинно увреждане, като по този начин предразполага към дуоденални язви. Проучване е установило, че колонизацията на дванадесетопръстника с H. pylori е от голямо значение за прогнозиране на последващото развитие на дуоденална язва.

Като цяло, дуоденалните язви са резултат от свръхсекреция на стомашна киселина, свързана с инфекция с H. pylori (при повечето случаи), докато секрецията е нормална или намалена при пациенти със стомашна язва.

При дуоденалните язви хроничната инфекция с H. pylori, ограничена основно до антрума на стомаха, води до понижена секреция на соматостатин и следователно увеличава отделянето на гастрин в резултат на хиперсекреция на стомашна киселина.

При язвите на стомаха дългогодишната инфекция с H. pylori, придружена от тежко възпаление, води до разграждане на стомашния муцин, прекъсване на тесните връзки между стомашните епителни клетки и индуциране на клетъчна смърт на стомашния епител. НСПВС причиняват увреждане директно (с участието на водородни йони) и индиректно (системен ефект, включващ инхибирането на циклооксигеназата, особено COX-1) и увеличават риска от кървене. Хроничната исхемия на стомаха е в основата на стрес индуцираните язви при пациенти в интензивно отделение.

Симптоми и признаците при язва

Симптомите и признаците при язва се различават при неусложнената язвена болест и при усложненията, които настъпват вследствие на язвената болест.

Ето най-често срещаните симптоми и признаци при неусложнена и усложнена язвена болест:

Кои са най-честите симптоми при неусложнена язва?

1. Болка
Най-честият и главен симптом при болните с язва. Наблюдава се при 92 % от болните. Има различна сила - тъпа, режеща, пареща. Местоположението на болката е най-често в горната част на корема. За болката са характерни периодичност, сезонност и ритмичност. 

Ранна болка - появява се 10-30 мин. след прием на храна. Характерна е за стомашната язва - колкото по-високо се намира язвата, толкова по-рано се появява болката.
Късна болка - появява се 1,5-4 часа след нахранване. Характерна за язва на дванадесетопръстника и се дължи на дразнене на лигавицата от солната киселина.
Гладна (нощна) болка - настъпва 2-4 часа след нахранване и изчезва 5-10мин. след поредното хранене. Характерна е за язва на дванадесетопръстника. 
Продължителността на болките е от 30 минути до 2 часа, могат да траят от няколко дни или до няколко седмици. Обикновено се появяват и засилват пролетно и есенно време. Понякога могат да се разпространят към гръдната област и да имитират стенокардия или остър инфаркт.

Местоположението и характерът на болката е различно в зависимост от локализацията на язвата: 

При язва на дванадесетопръстника - болката се намира в епигастриума (в горната част, в средата на корема), появява се късно след нахранване, през нощта и на гладно, като преминава след приемане на храна.
При язва на стомаха - болка зад мечовидния израстък (под лъжичката), разпространява се към гръдната област, лявото рамо и гърба, като може да имитира инфаркт. Появява се по време на хранене или веднага след нахранване.
2. Киселини
Паренето зад гръдната кост, също чест и ранен симптом при язвена болест, понякога може да е единствен.

3. Гадене и повръщане
Често възниква на върха на язвената болка. Има рефлекторен характер. Повръщането носи облекчение на болката.

4. Оригване
При язвената болест се наблюдава кисело оригване.

5. Нарушен апетит
Апетитът е запазен, понякога повишен (вълчи глад). Поради страх от болката някои пациенти избягват да се хранят, вследствие на което отслабват на тегло, което може да доведе до общо изтощение. След преминаване на болковите периоди болните се хранят нормално и повишават телесната си маса.

Кои са симптомите на усложненията на язвената болест?

1. Симптоми при перфорация на язвата - пробив през стената на органа, в който се намира язвата
Острата перфорация е най-тежкото усложнение на язвената болест. При него се получава изтичане на стомашно или дуоденално (от дванадесетопръстника) съдържимо в перитонеалната (коремната) кухина, вследствие на което се развива остър перитонит (инфекция на коремната кухина).

Симптомите включват:

Внезапно настъпила, силна болка първоначално в горната коремна половина, която по-късно се разпространява из целия корем. Болката наподобява нараняване с нож и се нарича "кинжална" болка.
Студена, лепкава пот.
Неспокойство.
Гадене и повръщане.
Нормална или леко повишена температура.
При наличие на такива оплаквания трябва незабавно да се потърси медицинска помощ, тъй като може да се касае за перфорация и тогава е необходимо да се предприеме спешно оперативно лечение.

2. Симптоми при пенетрация (проникване) в съседен орган
За пенетрация се говори, когато язвата премине стената на засегнатия орган и прониква в някой орган в съседство. Най-често това са задстомашната жлеза (панкреас), тънки и дебели черва, черен дроб, жлъчен мехур и др.

Симптомите при пенетрация се характеризират с:

Болка, която става постоянна и не се влияе от приема на храна и медикаменти. В зависимост към кой орган е проникнала язвата болката е на различни места: в дясно подребрие, ако е проникнала към черния дроб или жлъчен мехур; в гърба, ако е проникнала към панкреаса. При проникване към панкреаса може да се развие остро възпаление, наречено панкреатит.
Местно втвърдяване на коремната стена.
Многократно повръщане без облекчение.
3. Симптоми при кръвоизлив от язвата
При проникване на язвата през лигавицата може да бъде засегнат и разкъсан кръвоносен съд. При разкъсването на кръвоносния съд настъпва изтичане на кръв в стомаха или дуоденума. Тази кръв напуска организма по два изхода - през устата или през ануса. Оттам са и симптомите при кръвоизлив от язва:

Повръщане на тъмночервени или кафеникаво оцветени материи - хематемеза.
Изхождане на лъскаво черни, катранени изпражнения със специфична миризма и кашева консистенция - мелена.
Прилошаване, пребледняване и силна умора, достигаща понякога до загуба на съзнание, вследствие на загубата на голямо количество кръв, като може да се достигне и до шок.
В късните стадии развитие на следкръвоизливна анемия.
4. Симптоми при пилорна стеноза - стеснение на изхода на стомаха
При пациенти с дългогодишни оплаквания от язвена болест е възможно да се развие стеснение на някой участък, като най-често това е тясната изходна част на стомаха, която го свързва с дванадесетопръстника, наречена пилор. При възникване на такова усложнение е затруднено преминаването на храната и течностите през стомаха и те се задържат в него. Вследствие на тази задръжка се получават следните симптоми:

Повръщане на част от приетата храна (при частична стеноза) или на цялата храна (при пълна стеноза).
Храната, която се повръща, е несмляна или частично смляна.
Повръщане на храна, изядена преди няколко дни.
Намален апетит.
Загуба на тегло.
Обезводняване.

Какви са медицинските изследвания при язва?
Диагнозата язва в повечето от случаите се поставя въз основа на характерните симптоми. Потвърждаването на точната диагноза се извършва със специфични изследвания. Също така е необходимо и да се докаже дали има наличие на инфекция с H. pylori.

Ето и основните методи за изследване за поставяне на диагноза язва:

Ендоскопско изследване

Езофагогастродуоденоскопията или гастроскопията е изследване, при което с помощта на тънка тръбичка с камера се прави директен щателен оглед на лигавицата на хранопровода, стомаха и дванадесетопръстника. Тя се вкарва през устата и преминава през хранопровода, като с нея се достига до дуоденума. Освен това при провеждане на гастроскопията е възможно да се вземат биопсии (тъканна проба), които да се изследват под микроскоп за злокачествено израждане и за инфекция с H. pylori.

Ендоскопското изследване е най-точният метод за откриване на язва.

Рентгеново изследване

Горна гастроинтестинална серия е рентгеново изследване, при което през устата се приема контрастна материя – бариева каша, след което се правят прицелни снимки. Язвата се вижда като ниша или депо от контрастната материя. Макар че ендоскопското изследване превъзхожда рентгеновото, то не бива да се изключва напълно, тъй като може да открие и язва, без тя да бъде установена по ендоскопски начин. Освен това с помощта на рентгеновото изследване се установяват още и диафрагмални хернии, стриктури и стенози на пилора или на хранопровода и други заболявания, които са по-трудни за диагноза чрез ендоскопията.

Установяване на инфекция с H. pylori

Тъй като една от основните причини за поява на язва е инфекцията с H. pylori, е необходимо да бъде установено дали има такава инфекция и тя да бъде лекувана. Това ще доведе до заздравяване на язвата и до предпазване на развитие на язва в бъдеще. Има няколко теста да откриване на инфекция с H. pylori. 

Тестовете за установяване на инфекция с H. pylori са:

Уреазен тест – при него парченце от тъканта, която е взета по време на ендоскопията, се поставя в среда, съдържаща урея.
Фекален тест – изследват се фекалии, като се търсят следи от инфекция с H. pylori. Той е един от най-достъпните и лесни за приложение методи. При него с висока степен може да се установи дали има инфекция в момента.
Кръвен тест – изследва се капка кръв и се търсят специфични антитела (протеини), които сочат за наличие на инфекция с  H. pylori . Отчита се титърът на антителата. Този метод не показва за наличие на активна инфекция, а по-скоро показва, че сме се срещали с тази инфекция.
Дихателен тест – счита се за златен стандарт и е диагностичен метод на първи избор във всички европейски страни. При този метод се приема тестов разтвор с въглерод 13 и след определено време се изследва издишания въздух, като се измерва концентрацията на въглерод 13 в издишания въздух.
Хистологично изследване от биопсия

Лечения при язва

Лечението на язвената болест е комбинирано. Използват се различни медикаменти и трябва да се спазва определен хигиенно-диетичен режим. 

Медикаментозно лечение

Н2-блокери - Ранитидин, Фамотидин
Инхибитори на протонната помпа - Омепразол, Есомепразол, Ланзопразол, Пантопразол, Рабепразол
Медикаменти за намляване на стомашната киселинност (антиациди) - Талцид, Алмагел, Стопацид
Медикаменти, стимулиращи изпразването на стомаха - Метоклопрамид (Деган, Реглан), Домперидон (Мотилиум, Кости)
Антибиотици за лечение на H. pylori - Амокслицилин, Кларитромицин, Метронидазол
Други медикаменти - Де-нол, Сукралфат.

Хигиенно-диетичен режим

Правилният хигиенно-диетичен режим е основен елемент в комплексното лечение на язвената болест.

1. Диетата е основен елемент в комплексното лечение на язвената болест. Основни съвети за хранене при язвена болест:

Отделните ястия не бива да дразнят нито със своите физически качества (твърдост, температура), нито да въздействат по химически път (кисели, солени, люти), тъй като това възбужда стомашната секреция и може да засили оплакванията.
Препоръчва се често хранене – закуска, втора закуска, обяд, следобедна закуска и вечеря.
Избягвайте храни, приготвени чрез пържене, опушване и паниране.
След хранене избягвайте да си лягате до 2-3 часа, вдигането на тежки предмети и напрягане.
Старайте се много добре да сдъвквате храната. Достатъчното количество слюнка пази лигавицата.
Настанете се удобно и отделете достатъчно време, за да се нахраните. Винаги спазвайте неписаното правило, което гласи, че докато дъвчете приборът, с който се храните, трябва да остане празен. След всеки трети или пети залък си починете.
Диетата трябва да бъде съобразена с фазата на заболяването. При кризи се предлагат предимно течни храни. При подобряване постепенно към течните храни се прибавят хляб, бисквити, мляно месо, зеленчукови и плодови пюрета. При възстановяване диетата трябва да се разнообразява, но в кръга на разрешените храни,
Разрешени храни: мляко и крем супи, сметана, извара, прясно сирене, кашкавал, краве масло, зехтин, сусамово масло, рохки яйца, варено телешко месо, варено или печено на скара крехко свинско и говеждо месо, пиле, бяло птиче месо, бяла речна или морска риба, бял хляб (може и пълнозърнест, но да не е ръжен), сухари, бисквити, пюрета от зеленчуци (моркови, картофи, сладки пиперки), доматено пюре, добре узрели домати без семки и люспи, плодови сокове (от ягоди, череши, сладки ябълки, кайсии, сладки водни круши, портокали, лимони и други), овесена каша, слабо подсладени компоти, нишестени десерти, млечен и ванилов крем, някои подправки – магданоз, копър, кимион, чубрица, пчелен мед (някои болни с язва не го понасят),
Забранени храни: алкохол, силен черен чай, кафе, шоколад, газирани и кисели минерални води, пържени храни, пикантни сосове, сурови и твърди плодове, конфитюри и захарни продукти, сурови зеленчуци, бобови варива (фасул, грах, бакла), солени зеленчукови консерви, туршии, консервирани солени храни, лук, чесън, гъби, ръжен хляб, царевица, някои подправки - черен пипер, лютив червен пипер, горчица и други.
2. Не пушете. При пушачите се наблюдава по-висока смъртност от усложнения при диагностицирана язва на стомаха и дванадесетопръстника.

3. Доколкото е възможно избягвайте лекарствата, дразнещи стомаха, особено нестероидните противовъзпалителни средства.

Какви билки могат да се използват при лечение на язвената болест?

За намаляване на дразнещото действие на стомашните и жлъчните киселини върху стомашната лигавица могат да се употребяват и различни билкови отвари и чайове. Едни от най-използваните билки са листа от живовляк и от цветове от слез, чийто лечебен ефект се дължи на слузните вещества, които се намират в тях.

Подобно действие има студеният воден извлек от ленено семе или от семена от дюли. Той се приготвя като 1 супена лъжица от семената се залее с 400-500 милилитра студена вода. След престой от няколко часа така приготвеният воден извлек се прецежда и се пие в продължение на целия ден на малки глътки.

Препоръчват се и билкови чайове, които ускоряват процесите на заздравяване. Едни от най-широко употребяваните билки за лечение на язва са цветове от невен, стръкове от жълт кантарион, корени от оман и др. От посочените билки може да се приготвя отвара. Две супени лъжици от съответната билка трябва да се варят десет минути в 500 мл вода.

КОМБИНИРАНИ БИЛКОВИ РЕЦЕПТИ ЗА ЛЕЧЕНИЕ НА  ЯЗВЕНАТА БОЛЕСТ
Смесват се в равни количества корени от черен оман, стръкове от жълт кантарион, стръкове от бял равнец, цветове от невен и плодове от копър. Две супени лъжици от тази смес се заливат с 500 мл. кипяща вода и се оставят да врят в нея в продължение на 3 до 5 минути. След прецеждане така приготвената отвара се подслажда на вкус и се разделя на четири равни дози, които се изпиват, съответно преди закуска, обяд и вечеря и преди лягане за нощен сън.
Смесват се в равни количества листа от джоджен, листа от мента, стръкове от мащерка, стръкове от жълт кантарион и цветове от лайка. Две супени лъжици от така приготвената смес се заливат с 500 мл. кипяща вода и се оставят да престоят в нея в продължение на 15-20 минути. След прецеждане запарката се подслажда на вкус и се разделя на четири равни дози, които се изпиват преди закуска, обяд и вечеря и преди лягане за нощен сън.
Вземат се цветове от лайка, цветове от невен, стръкове от риган, шишарки от хмел и плодове от кимион в съотношение 2:2:2:1:1. Две супени лъжици от тази смес се заливат с 500 мл. кипяща вода и се оставят да врят в нея в продължение на няколко минути. След прецеждане така приготвената отвара се разделя на 4 равни дози, които се изпиват съответно преди закуска, обяд и вечеря и преди лягане за нощен сън.
Смесват се в равни количества корени от девесил, корени от черен оман, корени от бяла ружа и сладък корен. Две супени лъжици от тази смес се заливат с 500 мл. кипяща вода и се оставят да врят в нея в продължение на десетина минути. След прецеждане така приготвената отвара се разделя на четири равни дози, които се изпиват съответно преди закуска, обяд и вечеря и преди лягане за нощен сън.
Смесват се в равни количества ленено семе, корени от черен оман, плодове от копър, стръкове жълт кантарион и цветове от невен. Две супени лъжици от тази смес се заливат с 500 мл. кипяща вода и се оставят да врят в нея в продължение на 5 минути. След прецеждане така приготвената отвара се подслажда на вкус и се разделя на 4 равни дози, които се изпиват съответно преди закуска, обяд и вечеря и преди лягане за нощен сън.
Смесват се в равни количества листа от маточина, листа от мента, листа от живовляк, цветове от лайка, стръкове от риган и стръкове от жълт кантарион. Две супени лъжици от тази смес се заливат с 500 мл. кипяща вода и се оставят да престоят в нея в продължение на 15-20 минути. След прецеждане така приготвената запарка се разделя на четири равни дози, които се изпиват съответно преди закуска, обяд и вечеря и преди лягане за нощен сън.
В 700 мл. току-що завряла вода се пускат 1 щипка листа от живовляк и 1 щипка корени от черен оман. След 5 мин. се слагат по една щипка стръкове от жълт кантарион и листа от смрадлика. След още 2 мин. се слага и една щипка цветове от невен. На десетата минута от момента, в който е завряла водата и когато сме пуснали в нея живовляка и черния оман, отварата се маха от котлона и с нея се заливат 2 супени лъжици от следната билкова смес, която е приготвена предварително: стръкове от змийско мляко, цветове от лайка, листа от мента, листа от маточина, плодове от копър или анасон и корени от бял оман. Съдът, в който се намират билките, се покрива отгоре и престоява така около 30 мин., след което се прецежда. От останалите около 600 мл отвара се приемат 4 пъти дневно по 150 мл. 20-30 мин. преди хранене и вечер преди лягане.
При склонност към кървене на 7-та минута след завирането (заедно с невена) във водата се пускат и по една щипка от билките овчарска торбичка и полски хвощ (стръкове).
При запек заедно с живовляка и черния оман се пуска и една щипка кори от зърнастец.
За тези, които не обичат чайове или нямат време да ги приготвят, е препоръчително 2-3 пъти дневно да приемат по 1 капсула от хранителната добавка " Невен + М", съдържаща екстракти от цветове от невен и лайка. Добро лечебно действие упражнява и трикратното дневно приемане на по една капсула "Кантарион +", съдържаща екстракт от стръкове от жълт кантарион и ценни за стомашната лигавица витамини и микроелементи.

Домашни лечебни средства при язва

Язвата може да бъде лекувана с употребата на различни домашни средства. Те обикновено се фокусират върху укрепване и защита на лигавицата на стомаха против киселини.

Някои от най-ефективните естествени средства у дома, използвани в борбата с язвената болест, включват:

Банани

Както зрелите, така и зелените банани са чудесен лек за язва на стомаха. Те съдържат антибактериални съединения, които инхибират растежа на причиняваща язва бактерия H. pylori. Също така, бананите допринасят за укрепване на стомашната лигавица и намаляване на възпалението.

Консумацията на 2 банана с чаша мляко 2 до 3 пъти на ден може да облекчи симптоматиката на язвата. Редовната консумация на банани не само помага при лечение на язва на стомаха, но и предпазва индивида от проблемите, произтичащи от язва на стомаха. Бананите се считат за един от най-ефективните домашни средства за стомашни язви.

Зеленчуков сок

Зеленчуковият сок може да е ефективно средство за облекачване на симптомите на язвена болест.

Консумацията на сок от моркови (1 чаша) и сок от спанак (1/2 чаша) също може да помогне при лечение на язвата. Пиенето на смес от сок от моркови (200 мл), сок от краставица (50 мл) и сок от цвекло (50 мл) може да бъде полезна при язва.

 Мед

Медът притежава мощни лечебни свойства, които помагат ефективно при лечение на стомашни язви. Ензим в меда, наречен глюкозооксидаза, произвежда водороден прекис, който от своя страна убива вредните бактерии, които причиняват язва. Освен това, успокоява и намалява възпалението на стомашната лигавица.

Консумацията на мед (2 супени лъжички) с чаша хладка вода може да намали усещането за парене в стомаха, произтичащо от язвената болест. Може да се приема мед (2 супени лъжички) рано сутрин на празен стомах всеки ден. Това ще помогне за прочистване на дебелото черво, заздравяване на лигавицата на стомаха и предотвратяване и лечение на стомашната язва.

Зеле

Зелето се счита за едно от най-ефективните домашни средства за лечение на язва. То помага за производството на аминокиселина, която стимулира притока на кръв към лигавицата на стомаха. Това от своя страна допринася за укрепване на лигавицата на стомаха и лекува язвата. Освен това, зелето съдържа добро количество витамин С, който е установен, че е особено благоприятен за пациенти с инфекция с H. pylori. Също така, експерименти показват, че пресен сок от моркови съдържа витамин U, антиязвен фактор.

Пиенето на сок от зеле (1 чаша) със сок от моркови (1/2 чаша) преди всяко хранене за 1 седмица може да излекува проблема.

Сурово прясно мляко

Консумацията на козе сурово прясно мляко 3-4 пъти на ден може да излекува увредената лигавица и да осигури дълготрайно облекчение на проблема. Друг вариант е консумация на козе сурово прясно мляко с бадеми (4-5 броя) за лечение на язвата.

Чесън

Чесънът има антибактериални свойства.

Дъвченето на пресен чесън (2 - 3 скилидки) с мед (1 чаена лъжичка) редовно може да помогне в лечението на язвата. Освен това е препоръчително за индивид, страдащ от язва, да увеличи приема на хранителни продукти, съдържащи чесън. Въпреки това е важно да се отбележи, че най-добри резултати могат да бъдат получени с консумацията на суров чесън.

Сминдух

Сминдухът е известен със своите мощни лечебни свойства и ползи за здравето. Може да се използва също така за лечение на стомашни язви. Той оказва защитен филм върху стомашната лигавица, което улеснява процеса на изцеление.

Консумацията на чай, приготвен със семена от сминдух, може да осигури облекчение на язвата. Друг вариант е накисване на семената от сминдух (2 чаени лъжички) във вода преди лягане. Консумацията на тази вода на следващия ден преди закуска също може да помогне при лечението на язвената болест.

Алое вера

Редовната консумация на сок от алое вера може да намали дразненето на стомаха, произтичащо от язвената болест. Приложението на пресен гел от алое вера върху коремната област и втриването му в тази зона в продължение на 5-8 минути може също да даде ефективни резултати.

Кокос

Кокосът е добър лек за хората, страдащи от язва, поради антибактериалните му свойства. Той убива бактериите, които причиняват язва. Кокосовото мляко и кокосовата вода имат противоязвени свойства.

Ежедневната консумация на кокосова вода може да осигури ефективни резултати. Също така, може да се яде сърцевината на кокосовия орех. Препоръчително е това лечение да се следва най-малко седмица, за да се получат положителни резултати. Като алтернатива, може да се консумира по 1 супена лъжица кокосово масло сутрин и вечер в продължение на една седмица. Тъй като кокосовото масло се състои основно от средноверижни мастни киселини, то може да се усвоява лесно. Освен това, препоръчително е човек, страдащ от язвена болест, да консумира храна, приготвена с кокосово масло, за да получи облекчение на симптоматиката.

Моринга

Моринга има лечебни свойства и редовната употреба може да помогне за бързо облекчаване на симптомите на язва.

Употребата на моринга с кисело мляко всеки ден е полезно при лечение на язвата.

Лют червен пипер

Изненадващо, лютият червен пипер е считан за едно от най-ефективните домашни средства за справяне със стомашен проблем или язва. Съединението капсаицин в лютия червен пипер потиска секрецията на стомашни киселини, стимулира производството на алкални вещества, секрецията на слуз и притока на кръв към стомашната лигавица, като по този начин предотвратява и лекува язви.

За ефективни резултати се започва с консумация на лют червен пипер (1/8 чаена лъжичка) с чаша топла вода 2-3 пъти дневно за първите 2-3 дни. Постепенно се увеличава количеството лют червен пипер до 1/4 чаена лъжичка 2 пъти дневно до края на седмицата. Може да се добави и щипка лют червен пипер към супи, месо и други пикантни ястия.

Червена боровинка

Червената боровинка е известна със способността си да се бори с инфекции на пикочните пътища чрез предотвратяване на депозирането на бактерии по стените на пикочния мехур. Червената боровинка и екстрактът й могат също така да помогнат в борбата с H. Pylori.

Консумира се сок от червена боровинка, плодовете или добавки с червена боровинка.

Женско биле

Някои проучвания показват, че женското биле оказва добър ефект при лечение и профилактика на язва на стомаха. То спомага за производството на повече мукус от стомаха и червата, който образува покритие върху лигавицата на стомаха. Това от своя страна облекчава болката от язвата и ускорява оздравителния процес.

Консумация на чай от женско биле 2-3 пъти на ден в продължение на седмица оказва положителен ефект за облекчаване на симптомите.

Вода

Редовната консумация на вода може да помогне за облекчаване на болката в резултат на язвата. Препоръчително е човек да консумира 1,5-2 литра вода всеки ден, за да поддържа тялото хидратирано и да намали болката от язвената болест.

Усложнения при язва
Ако язвената болест не се лекува или лечението е неефективно, могат да се появят сериозни усложнения.

Развитието на усложнения при язвена болест е по-често при язва, свързана с употребата на нестероидни противовъзпалителни средства (НСПВС). Това е така, тъй като тези видове язва невинаги причиняват видими симптоми, поради което остават нелекувани.

Най-честите усложнения при язва включват:

Кървене

Вътрешен кръвоизлив е най-честото усложнение при стомашните и дуоденалните язви. Когато язвата ерозира мускулите на стената на стомаха или дванадесетопръстника, кръвоносните съдове също могат да се повредят, което причинява кървенето. В зависимост от местоположението и вида на кръвоносния съд пациентът може да страда от бързо и голямо или от дългосрочно кървене.

Ако засегнатите кръвоносни съдове са малки, кръвта може бавно да проникне в храносмилателния тракт. Дългосрочното кървене може да доведе до анемия, характеризираща се със симптоми като умора, задух, бледа кожа, неравномерен пулс.

Ако повреденият кръвоносен съд е голям, кървенето е масивно, бързо и опасно и изисква навременна лекарска помощ. Симптомите на този вид кървене включват чувство на слабост и световъртеж при изправяне, повръщане на кръв, припадък, катранено черни изпражнения.

Необходима е ендоскопия за установяване на причината и често се използва и за лечението на кървенето. Ако ендоскопското лечение е неуспешно, може да се наложи операция.

Перфорация

Перфорацията е по-рядко усложнение при язва, но е най-тежкото и смъртоносно. При перфорация язвата извършва пробив през стената на органа, като съдържимото му се излива в коремната кухина. Бактерии и частично смляна храна могат да попаднат в перитонеума. Перфорирана язва може да доведе до перитонит.

Симптомите на перфорирана язва включват внезапна, остра, тежка болка. Обикновено се изисква незабавна хоспитализация и хирургическа намеса.

При перитонит инфекцията може бързо да се разпространи в кръвта, причинявайки сепсис. Това носи риск от полиорганна недостатъчност и може да бъде фатално, ако не се лекува.

Стеноза и обструкция

Язви, разположени в края на стомаха в близост до дванадесетопръстника, могат да предизвикат стеноза или обструкция на изхода на стомаха (пилор) или в началото на дванадесетопръстника, което се дължи на възпаление на язвата или на разрастване на съединителна тъкан при дългогодишно съществуваща язва.

Индивидите с обструкция на изхода на стомаха често ще имат рецидивиращо повръщане на храна, която се е натрупала в стомаха, но която не може да премине в тънките черва поради запушването. Стомахът често се разширява, за да побере приетата храна и секрети.

Лечението на този вид усложнение при язва се извършва чрез дилатация с балонен ендоскоп, а ако тази процедура не облекчи проблема, може да се наложи операция.

Пенетрация

Този вид усложнение при язва представлява проникване на язвата през всички слоеве на стената на стомаха или дванадесетопръстника и проникване в съседен орган. Най-често язвата прониква в панкреаса, черния дроб, жлъчния мехур и жлъчните пътища, тънкото или дебелото черво.

Острата проява на свързаните с пенетрацията на язвата усложнения, като панкреатит, холангит или диария на несмляна храна, може да диагностицира състоянието. Поставянето на диагноза пенетрация е по-трудно, отколкото перфорация, и се основава на комбинация от тежките симптоми на язвата, атипичното разпространение на болката и намаления отговор към обичайната терапия.

 Рак на стомаха

Пациенти със свързана с H. pylori язва имат от три- до шесткратно повишаване на риска от рак на стомаха по-късно в живота.

Няма повишен риск от малигнено усложнение на язва, която е с друга, различна етиология.

Каква е прогнозата при язва?

Прогнозата при язва е отлична при справяне с подлежащата причина. Повечето пациенти се лекуват успешно с премахване на инфекцията с H. pylori, избягване на нестероидни противовъзпалителни средства (НСПВС) и подходяща антиулкусна терапия.

Премахване на инфекцията с H. pylori понижава честотата на повторна поява от 60-90 % на 10-20 %.

По отношение на язви, свързани с НСПВС, честотата на перфорация е приблизително 0,3 % за година на пациент, а честотата на обструкция е приблизително 0,1 % годишно.

Честотата на смъртността, която се е понижила леко през последните няколко десетилетия, е 1 на 100 000 случаи.

Спешните операции за перфорация на пептична язва носят риск за смъртност от 30,6 %. Факторите, свързани с по-висока смъртност при такива ситуации, включват:

шок
бъбречна недостатъчност
отлагане на започване на операцията за повече от 12 часа след клиничната презентация
съпътстващо медицинско заболяване (например сърдечно-съдови заболявания, диабет)
възраст над 70 години
цироза
имунодефицит
локализация на язвата (смъртност, свързвана с перфорирана язва на стомаха е два пъти повече от тази, свързана с перфорирана язва на дванадесетопръстника)

 

Pin It

Здравни проблеми

Акне
Алергия
Алкохолизъм
Анална фисура
Анемия
Апендицит
Астма
Атеросклероза
Атрофия
Безплодие
Болест на Паркинсон
Бронхит
Бременност
Вагинално течение
Варицела
Високо кръвно
Висок холестерол
Витилиго
Въшки
Глаукома
Грип
Гъбички
Далекогледство
Депресия
Диабет
Детски хемангиоми
Дребна шарка
Ендометриоза
Еректилна дисфункция
Запек
Затлъстяване
Защита от насекоми
Зъбен камък
Избелване на зъби
Инсулт
Инфаркт
Инконтиненция на урина
Камъни в бъбреците
Кариес
Катаракта
Колики
Кога да потърсим лекар при грип?
Косопад
Контрацепция
Късогледство
Кървене на венците
Макулна дегенерация
Мигрена
Менопауза
Миома
Остеопороза
Псориазис
Проблеми с еякулацията
Проблеми с мъдреците
Панкреатит
Разширени вени
Рахит
Рак на гърдата
Рак на гърдата
Разстройство
Рак на простатата
Сърдечна недостатъчност
СИНДРОМ НА СУХОТО ОКО
Синдром на сухото око
Синузит
Спортен травматизъм
Скарлатина
Сърдечни аритмии
Синдром на поликистозните яйчници
Сексуални проблеми
СПИН
Сърдечни клапни пороци
Устна хигиена
Хламидиална инфекция на гениталиите
Хемороиди
Хепатит
Херния
Хронична обструктивна белодробна болест (ХОББ)
Целулит
Цистит
Човешки папилома вирус (HPV)
ЧОВЕШКИЯТ ПАПИЛОМА ВИРУС (HPV)
Язва

Безплатна доставка за поръчки на стойност над 49 лв.

Доставка за Пловдив за поръчки под 39 лв. - 2.99 лв. - до адрес.

Поръчка по телефона:

Поръчки по телефона може да правите само от Понеделник до Петък 9-18 часа.

Изберете продуктите които желаете да закупите и ни се обадете на телефони: 0885881076.

Наш служител ще запише поръчката Ви.

Последно разглеждани продукти

Следвайте ни във Facebook!

Интересни публикации

Абонирайте се за новини и промоции!
bg Bulgarian af Afrikaans sq Albanian ar Arabic hy Armenian az Azerbaijani eu Basque be Belarusian ca Catalan zh-CN Chinese (Simplified) zh-TW Chinese (Traditional) hr Croatian cs Czech da Danish nl Dutch en English et Estonian tl Filipino fi Finnish fr French gl Galician ka Georgian de German el Greek ht Haitian Creole iw Hebrew hi Hindi hu Hungarian is Icelandic id Indonesian ga Irish it Italian ja Japanese ko Korean lv Latvian lt Lithuanian mk Macedonian ms Malay mt Maltese no Norwegian fa Persian pl Polish pt Portuguese ro Romanian ru Russian sr Serbian sk Slovak sl Slovenian es Spanish sw Swahili sv Swedish th Thai tr Turkish uk Ukrainian ur Urdu vi Vietnamese cy Welsh yi Yiddish
Google translate  

Търсене по зона на тялото