Няма продукти в количката Ви!
Продукти Актуализиране на количката
Shop Menu
Pin It

АНАЛНА ФИСУРА


Аналната фисура представлява линеарна рана която се намира в ануса, и се простира в аналния канал.

Аналните фисури са често срещан проблем и са причина за посещение на колопроктолог. Те биха могли да засегнат всички възрастови групи, особено младите и иначе здрави хора, с равна честота и при двата пола. Аналната фисура е една от най-честите причини за ректално кървене в ранна детска възраст.

Аналните фисури се появяват в специализирана тъкан, която се нарича анодерма. За разлика от кожата, анодермата няма косми, мастни жлези,потни жлези, но съдържа по-голям брой сетивни нерви, които усещат леко докосване и болка (за това аналните фисури са толкова болезнени).

Аналните фисури се разделят на остри или хронични. Счита се, че аналната фисура преминава в стадий на хроничност, когато продължава да дава оплаквания повече от 4 седмици от появата си. Преди 4-та седмица се приема за остра фисура с по-големи изгледи за спонтанно зарастване.

Симптоми при аналните фисури са болка по време и след дефекация. Други симптоми, биха могли да възникнат, са кървене и сърбеж.

Аналната фисура обикновено може да се диагностицира след анамнеза и оглед на засегнатата област.

В повечето случаи аналната фисура зараства сама до няколко седмици. Локални кремове и / или супозитории и болкоуспокояващи могат да помогнат със симптомите на болка, парене или дискомфорт. Ако това не стане, се прави терапия или операция, обикновено може да облекчи дискомфорта.

Причини за поява на анална фисура

В повечето случай аналните фисури са резултат от разтягане на аналната лигавица извън нейната способност.

Аналните фисури се причиняват от травма на ануса и аналния канал.

Причината за травмата обикновено е дефекация и много от пациентите си спомнят конкретната дефекацията, по време на която е започнала болката.

Аналната фисура може да бъде причинена оттвърди или обемисти изпражнения или
повтаряща се диария.
Понякога анален полов акт или
вмъкването на ректален термометър, върха на иригатор за клизма, ултразвукова сонда или някакво друго чуждо тяло
може да доведе до травмиране и образуване на фисура, както и

по време на раждане
травма на перинеума (кожата между вагината и ануса) и може да доведе до разкъсване, което се простира в аналния канал.

Най-честата локализация на аналната фисура както при мъжете, така и при жените (90 % от всички фисури), е в средната линия на задната страна на аналния канал, частта от ануса най-близко до гръбначния стълб. Фисурите са по-чести в задната част поради конфигурацията на мускула, който огражда ануса. Този мускулен комплекс, посочен като външен и вътрешен анални сфинктери, лежи под и поддържа аналния канал.

При появата на анални фисури на места, различни от средната линия, би трябвало да се заподозре, че причината за появата е проблем, различен от травма. Други причини за поява на анална фисура включват:

рак на ануса
болест на Крон
левкемия
много инфекциозни болести, като например туберкулоза, вирусни инфекции (цитомегаловирус или херпес), сифилис, хламидия, гонорея, венерическа язва (Haemophilus ducreyi) и човешки имунодефицитен вирус (HIV).
Около 4 % от пациентите с болест на Крон имат анална фисура като първа проява на заболяването, а 50 % от пациентите с болест на Крон в крайна сметка развиват анално разязвяване, което може да изглежда като фисура.

Изследване на аналния канал на пациенти с анални фисури показват, че мускулите около аналния канал са свити твърде силно (те са в спазъм), като по този начин генерират налягане в канала, което е анормално високо. Двата мускула, които обграждат аналния канал, както е споменато по-горе, са външният анален сфинктер и вътрешният анален сфинктер. Външният анален сфинктер е волеви мускул, което означава, че може да се контролира съзнателно, т.е. човек може да го стегне и да предотврати дефекацията или да го отпусне и да позволи дефекацията. От друга страна, вътрешният анален сфинктер е неволеви мускул, т.е. мускулът не може да се контролира от човека. Вътрешният сфинктер постоянно е свит и нормално предотвратява отделянето на малки количества изпражнения от ректума. Когато солидно количество изпражнения достигне ректума, както става точно преди дефекация, вътрешният анален сфинктер се отпуска автоматично с цел да преминат изпражненията (освен ако не е свит съзнателно външният анален сфинктер).

При наличие на анална фисура вътрешният анален сфинктер е в спазъм. В допълнение, след като най-накрая сфинктерът се отпусне, за да позволи преминаването на изпражненията, вместо да се върне пак до нивото си в покой на контракция и налягане, вътрешният анален сфинктер се свива още по-силно в продължение на няколко секунди, преди да се върне към своето ниво в покой на контракция. Смята се, че високото налягане в покой и прекалената контракция на вътрешния анален сфинктер след дефекация издърпват ръбовете на фисурата настрани и това предотвратява излекуването на проблема.

Кръвоснабдяването към ануса и аналния канал също може да играе роля в недоброто заздравяване на аналните фисури. Слабият приток на кръв може да бъде фактор за предотвратяване на излекуването на аналната фисура. Възможно е също повишеното налягане в аналния канал поради спазъма на вътрешния анален сфинктер да компресира кръвоносните съдове на аналния канал и съответно да намали притока на кръв.

Какви са симптомите и признаците при анална фисура?

Основният симптом при анална фисура е болката. Пациентите с анални фисури почти винаги изпитват анална болка, която се влошава при дефекация. Болката след дефекация може да бъде краткотрайна или дълготрайна, но болката обикновено отзвучава между дефекациите.

След изчезване на силните болки остава чувство за дискомфорт, парене, горене, и други симптоми възпрепятстващи нормалната ежедневна активност.

Болка

Болката е много силна, започва по време или малко след дефекацията. Продължава от 5-10 минути до 12 часа. Според собствени проучвания средната продължителност на болката след дефекация е 4 часа и 12 мин.

В раната се оголват нервни окончания, които силно болят, в резултат на което се появява спазъм на вътрешния анален мускул. Фисурата не зараства, защото свитият мускул затруднява кръвоснабдяването на аналната лигавица. Спазъмът е силно болезнен, подобен на болката при инфаркт.

Затруднена дефекация

Обичайно пациентите с анална фисура се усещат здрави сутрин преди дефекация и се "разболяват" след дефекация.

Болката може да бъде толкова тежка, че пациентите не са склонни да дефекират, което води до запек и дори фекално задръстване. Освен това запекът може да доведе до по-големи и по-твърди изпражнения, което да причини затруднена дефекация, допълнително увреждане и да влоши фисурата.

Болката също така може да повлияе на уринирането, като доведе до дискомфорт при уриниране (дизурия), често уриниране или невъзможност за уриниране.

Кървене при дефекация

Кървенето се появява след дефекация, обикновенно не е обилно, а предимно по тоалетната хартия. Кръвта е с ясно червен цвят без съсиреци.

Как се поставя диагноза анална фисура?
Диагнозата на анална фисура обикновено може да бъде поставена въз основа на констатациите от внимателен перианален преглед в съчетание с добра анамнеза.

В повечето случаи споделяне на симптомите може да даде на лекаря достатъчно информация, за да диагностицира аналната фисура. Въпреки това, най-точният начин за поставяне на диагнозата е чрез физикален преглед и изследвания. При някои случаи са необходими ректално изследване и аноскопия.

Пациентите, провеждащи подходяща терапия, които не се излекуват или не получават облекчение на симптомите, или пациентите, които имат повтарящи се анални фисури след хирургично лечение, трябва да бъдат изследвани с аноскопия и / или гъвкава (ригидна по-рядко) проктосигмоидоскопия, за да се изключат други патологии. Пациентите с хронични фисури обикновено изпитват по-малко болка и могат по-добре да понесат аноскопия или сигмоидоскопия.

Анамнеза и физикален преглед

Анамнеза за запек, последван от болезнена дефекация, кървене и усещане за парене и сърбеж около ануса често е достатъчна, за да се направи предварителна диагноза. В този случай не се изискват никакви диагностични процедури.

Физикалният преглед обикновено се ограничава до оглед на ануса за рана около него.

Ректално туширане

Ректалното туширане е болезнено, особено при остра фаза на анална фисура, и често може да бъде отложено.

Аноскопия

Аноскопия може да се извърши при неясна визуализация на фисурата. Въпреки това, аноскопията не се понася добре от пациенти с остра анална фисура и процедурата често може да бъде отложена, като пациентът бъде лекуван единствено въз основа на симптомите. Понякога локално приложение на 1-2 %-ов лидокаин улеснява изследването.

Сигмоидоскопия

Гъвкава сигмоидоскопия представлява въвеждане на тънка, гъвкава тръба с малка видеокамера в долната част на дебелото черво. Този тест може да се направи, ако пациентът е по-млад от 50 години и няма рискови фактори за чревни заболявания или рак на дебелото черво.

 Колоноскопия

Колоноскопията представлява въвеждане на тънка, гъвкава тръба с малка видеокамера в ректума, за да се изследва цялото дебело черво. Това изследване може да се направи, ако пациентът е по-възрастен от 50 години или има рискови фактори за рак на дебелото черво, признаци на други състояния или други симптоми, като болка в корема и диария.

Аноректална манометрия

Аноректалната манометрия представлява въвеждане на тънка, гъвкава тръба с прикрепен балон в ануса и ректума за определяне на плътността на аналния сфинктер и функцията на ректума.

 

Лечение при анална фисура

Фармакологичното лечение на аналната фисура включва омекотяване на фекалните маси, локални средства съдържащи лидокаин, локално приложение на глицерилтринитрат и калциеви антагонисти. Инжекционното приложение на ботулинов токсин в аналния сфинктер е добре проучен метод, но не е намерил широко приложение в медицинската практика.

Резултатите от локалното приложение на 0,2% нитрат съдържащи мехлеми показват честота на излекуване 40-68 % за срок от два месеца от приложението. За съжаление рецидивите след първоначално излекуване са 10-50 %. Страничен ефект от лечението може да бъде главоболие с честота до 50% от третираните пациенти.

Друг локален медикамент са Дилтиазем съдържащи мехлеми. Честотата на излекуване на аналната фисура е 67-89,4 %. Рецидивите са често срещани, но липсват странични ефекти като главоболие, около 10% от пациентите е възможно да почувстват парене и сърбеж около ануса в резултат на използването на медикамента.

Инжектирането на ботулинов токсин във вътрешния анален сфинктер цели блокиране на нервните импулси в мускула и предизвикване на временно отпускане на вътрешния анален сфинктер. С отпускането на сфинктера се подобрява кръвоснабдяването и се създават условия за зарастване на аналната фисура. Използват се 20-25 единици ботулинов токсин. Резултатите от приложението на ботулинов токсин показват зарастване на фисурата в 25-30%. Възможно е временно незадържане на газове при неточно приложение строго във вътрешния анален сфинктер, като има изследване показващо до 18% честота на подобно усложнение.

Хирургично лечение на хроничната анална фисура.

Анална дилатация по метода на Лорд. Представлява разтягане на аналните сфинктери, както на вътрешния, така и на външния. Процедурата е описана за първи път от Recamier през 1838 г. Дълги години това е един от най-предпочитаните методи за лечение на хроничната анална фисура поради леснота на изпълнение на процедурата и липсата на необходимост от хирургичен инструментариум. Аналната дилатация води до зарастване на фисурата, чрез намаляване на аналния мускулен тонус и налягане. Ако се изпълнява внимателно аналната дилатация не води до увреждане на външния анален сфинктер, който пряко отговаря за задържането на фекалиите.

Все пак има по-нови проучвания, които показват, че аналната дилатация по Лорд е свързана с повишен риск от анална инконтиненция и рецидив спрямо други методи. Въпреки това аналната дилатация е надеждна процедура с висок лечебен ефект в опитни ръце.

Разделяне на вътрешния анален сфинктер. Аналната вътрешна сфинктеротомия цели намаляване на аналното налягане и контролирано намаляване на тонуса на вътрешния анален сфинктер. Има два варианта на процедурата, като за предпочитане е левостранна вътрешна подкожна сфинктеротомия. Това е един от предпочитаните методи за лечение на хроничната анална фисура с траен успех за излекуване над 95%. Препоръчва се от Американската асоциация на колоректалните хирурзи като най-добър метод. Възможните компликации са кървене, локални възпалителни усложнения. Нуждите от анестезия са минимални, възможно е амбулаторно извършване при подбрани пациенти, както и използване на локална анестезия.

Алтернативно лечение на анална фисура
Дискомфортът и неприятните усещания при наличие на анална фисура могат да бъдат значителни, но има някои домашни средства, които могат да помогнат за облекчаване на болката и излекуване на фисурата. Ако нямат ефект в рамките на няколко седмици, потърсете лекарска помощ.

Алтернативното лечение на анална фисура включва:

Зехтин

Зехтинът е богат на здравословни мазнини, които улесняват дефекацията. В допълнение, неговите противовъзпалителни свойства могат да помогнат за облекчаване на болката, причинена от аналната фисура.

Проучване през 2006 г. е показало, че при пациенти с анални фисури е установено намаляване на болката, кървенето и сърбежа след употреба на смес от зехтин, мед и пчелен восък.

Смесват се в купа равни количества зехтин, пчелен восък и мед. Затопля се в микровълнова фурна, докато пчелният восък се стопи напълно. Оставете да се охлади, след това приложете върху засегнатата област. Повтаряйте процедурата няколко пъти дневно.

Алое вера

Алое вера притежава натурални болкоуспокояващи свойства и лечебни сили, които могат да облекчат симптомите на анална фисура и да заздравят увредената тъкан.

Проучване през 2004 г. е установило, че локален крем, съдържащ сок от алое вера, е ефективно лечение при хронични анални фисури.

Отрежете листо от алое вера, разрежете го по дължина и използвайте лъжица, за да издълбаете гела. Нанесете малко от този гел върху засегнатото място. Повтаряйте процедурата няколко пъти дневно.

Черен оман

Черният оман е популярна билка, която може да помогне на хора, страдащи от анална фисура, за оздравяването и облекчаване на болката. Както коренът, така и листата имат лечебни свойства, които оказват ефект за регенерирането на кожните тъкани и насърчаване на бърз растеж на клетките. Това ускорява процеса на зарастване.

Поставете 1 супена лъжица от изсушен оман в чаша топла вода. Покрийте и накиснете за около 15 минути. Оставете да се охлади и прецедете. Използвайте разтвора за почистване на засегнатото място 2-3 пъти на ден. Също така, използвайте топъл чай от черен оман за компрес на засегнатата област.

Друг вариант е да се прилага върху засегнатата област 2-3 пъти дневно крем, съдържащ черен оман, който може да закупите от аптека или дрогерия.

 Кокосово масло

Кокосовото масло е друг полезен домашен лек за анални фисури. Богато на средноверижни триглицериди, това масло лесно прониква в кожата и инициира процеса на оздравяване.

Прилагайте кокосово масло на аналния сфинктер 2-3 пъти дневно. В случай на хронична анална фисура прилагайте кокосовото масло няколко пъти на ден.

Ако страдате от запек или проблем с храносмилането, се опитайте да добавите кокосово масло в диетата си.

 

Масло от пшенични зародиши

Маслото от пшеничен зародиш е много ефективен домашен лек и помага в бързото зарастване на анални фисури.

Приложете малко количество масло от пшеничен зародиш върху засегнатата зона и оставете да престои половин час. След това подсушете с мека и влажна кърпа. Извършвайте най-малко 2 пъти на ден тази процедура.

Ябълков оцет

Запек и напъване при дефекация могат да причинят появата на или да влошат аналната фисура. Ябълковият оцет е ефективно лечение за запек. Пектинът подобрява храносмилането и подпомага дефекацията.

Смесете 1-2 супени лъжици суров, нефилтриран ябълков оцет в чаша вода. По желание може да добавите малко суров мед. Пийте два пъти дневно.

Ленено семе

Лененото семе има в състава ви фибри и омега-3 мастни киселини, които са полезни в лечението на запек, който често причинява или влошава анални фисури. То има слабителен ефект, който облекчава необходимостта за напъни по време на дефекация.

Добавете 1 супена лъжица ленено семе на прах в чаша вода. Пийте го веднъж дневно преди лягане. Това ще регулира дефекацията. Можете също така да вземете ленено семе на капсули.

Гел с L-аргинин

L-аргинин е аминокиселина, която спомага за заздравяването на аналната фисура чрез увеличаване на притока на азотен оксид към засегнатата област.

Проучване през 2005 г. е установило, че локално приложение на гел с L-аргинин заздравява фисурата без странични ефекти.

Нанасяйте гел с L-аргинин върху засегнатата област няколко пъти дневно.

 Хигиена

За насърчаване на заздравяването на анални фисури е важно поддържането на добра хигиена. На първо място поддържайте засегнатата област чиста и суха, тъй като влагата може да увеличи риска от бактериални инфекции.

След всяка дефекация използвайте мека тоалетна хартия. Избягвайте употребата на груби и ароматизирани тоалетни хартии, които могат да предизвикат дразнене.

Носете памучно бельо и широко облекло, за да се даде възможност на въздуха да циркулира.

Не се задържайте продължително време в седнало положение в една и съща позиция, тъй като това може да доведе до натрупване на влага в аналната област.

Топли и студени компреси

Топли и студени компреси са полезни при ефективното лечение на анална фисура.

Вземете чиста, мека кърпа и я потопете в гореща вода. Изстискайте я и я приложете върху засегнатата област в продължение на няколко минути. Повторете 3 пъти, а след това следвайте същата процедура веднъж със студена вода.

Гореща вана

За облекчаване на дискомфорта и насърчаване на заздравяването на аналната фисура полезно може да бъде вземането на гореща вана. Потапянето на тялото в топла или гореща вана ще помогне за отпускане на вътрешния анален сфинктер, което ще позволи по-добър приток на кръв към областта. Това е полезно за заздравяването на тъканта в аналната област. Също така помага за намаляване на болката, сърбежа и подуването.

Напълнете голяма вана с топла вода. Добавете няколко капки етерично масло от лавандула. Седнете във ваната до кръста и останете така в продължение на около 20 минути.

Фибри

Спазване на диета с високо съдържание на фибри ще насърчи редовната дефекация. Това ще предотврати увреждане на лигавицата на ануса.

Включете храни с богато съдържание на фибри в диетата си, като киноа, сушени сини сливи, овесени ядки, елда, спанак, бобови култури, тиквени семки, слънчоглед. Псилиум също се счита за добър източник на фибри.

Също така може да приемате хранителни добавки с фибри.

При увеличаване на приема на фибри, особено на псилиум, се уверете, че консумирате много вода през целия ден, за да се избегнат стомашно-чревни неразположения.

Плодове

Ако имате анална фисура, консумацията на плодови сокове (фрешове) ще бъде много полезно за Вас. Те ще помогнат за нормална дефекация.

Пийте чаша плодов сок на всеки 2 часа. Също така можете да консумирате изобилие от пресни плодове, като ябълки, ананас, грозде, папая, манго и портокали. Това ще улесни храносмилането и ще предотврати запека.

 Консумация на повече вода

Консумация на повече вода ще омекоти изпражненията и ще помогне на храносмилането. Това ще предотврати запека, което ще бъде от полза за лечението на анална фисура.

Каква е прогнозата при анална фисура?

След консервативно лечение на анална фисура е възможно излекуване и преминаване на болките, но това е положение, което е нетрайно във времето. Има рецидиви до 50% след използване на мехлеми и локални средства.

Хроничната анална фисура се лекува с оперативна процедура, с която се постигат дългосрочни отлични резултати. Рецидивите след оперативна корекция са около 2%, като те могат да се лекуват успешно с допълнителна намеса.

Как да се предотврати появата на анална фисура?
Невинаги е възможно да се предотврати появата на анална фисура, но може да се намали риска от получаването й, като се вземат определени мерки.

Аналната фисура обикновено причинява кървене и силна болка, поради което дори и хора, които вече имат така, със сигурност ще искат да предотвратят появата на друга.

Списъкът от най-добрите начини и прости стъпки за превенция на аналната фисура включва:

 Богат на фибри хранителен режим

Преминаването на големи, твърди или сухи изпражнения поради запек може да доведе до анална фисура. Прием на повече фибри в хранителния режим, особено от плодове и зеленчуци, може да помогне за предотвратяване на запека. Целта е да се консумират 20-35 г фибри на ден.

За да се избегне подуване на корема, стомашни спазми и метеоризъм (газове), се увеличава постепенно приемът на фибри, докато се установи по-честа дефекация. Също така, не бива да се забравя да се приемат много течности при повишаване на консумацията на фибри.

Храните, които са добър източник на фибри, включват: зеленчуци, плодове, пшенични трици, овесени трици, пълнозърнести храни, грах и боб, семена и ядки.

Ако не се получават достатъчно фибри от храната, могат да се приемат хранителни добавки с фибри.

Прием на достатъчно течности

Избягване на дехидратацията е важно за предотвратяването на запека. Приемът на достатъчно течности хидратира оптимално организма. Консумацията на големи количества течности прави изпражненията по-меки и улеснява дефекацията. Препоръчва се увеличаване на приема на течности при покачване на околната темература или при физическа активност.

Не всички напитки се препоръчват за предотвратяване на дехидратацията. Прекомерната консумация на алкохол може действително да допринесе за дехидратацията.

Също така, въпреки че кофеиновите напитки могат да помогнат за стимулиране на дефекацията, консумацията на твърде много кофеин може да доведе до дехидратация.

Физическа активност

Една от най-честите причини за запека е липсата на физически упражнения и физическа активност. Упражнения най-малко 150 минути седмично намалява риска от развитието на запек и спомага за доброто функциониране на храносмилателната система.

Освен това редовната физическа активност подобрява настроението, енергийните нива и общото здравословно състояние на организма.

Навици при дефекация

Здравословни навици при дефекация могат да помогнат за намаляване на запека и напрежението в аналния канал. Изпълнявайки тези навици редовно, се намалява риска от развитие на болезнена анална фисура.

Не бива да се игнорира появил се порив за дефекация, тъй като това може да доведе до по-затруднена дефекация след това поради по-сухи изпражнения.

При използване на тоалетната е нужно да се отдели достатъчно време, за да се създаде "удобство" и спокойствие при дефекацията, но не бива да се прекарва много време върху тоалетната чиния. Трябва да се избягва напъването и напрягането при дефекация.

Освен това е необходимо след всяка дефекация внимателно почистване на аналната област, включително с помощта на мека неароматизирана тоалетна хартия и / или почистване с вода, както и използването на санитарни мокри кърпички.

 

Pin It

Здравни проблеми

Акне
Алергия
Алкохолизъм
Анална фисура
Анемия
Апендицит
Астма
Атеросклероза
Атрофия
Безплодие
Болест на Паркинсон
Бронхит
Бременност
Вагинално течение
Варицела
Високо кръвно
Висок холестерол
Витилиго
Въшки
Глаукома
Грип
Гъбички
Далекогледство
Депресия
Диабет
Детски хемангиоми
Дребна шарка
Ендометриоза
Еректилна дисфункция
Запек
Затлъстяване
Защита от насекоми
Зъбен камък
Избелване на зъби
Инсулт
Инфаркт
Инконтиненция на урина
Камъни в бъбреците
Кариес
Катаракта
Колики
Кога да потърсим лекар при грип?
Косопад
Контрацепция
Късогледство
Кървене на венците
Макулна дегенерация
Мигрена
Менопауза
Миома
Остеопороза
Псориазис
Проблеми с еякулацията
Проблеми с мъдреците
Панкреатит
Разширени вени
Рахит
Рак на гърдата
Рак на гърдата
Разстройство
Рак на простатата
Сърдечна недостатъчност
СИНДРОМ НА СУХОТО ОКО
Синдром на сухото око
Синузит
Спортен травматизъм
Скарлатина
Сърдечни аритмии
Синдром на поликистозните яйчници
Сексуални проблеми
СПИН
Сърдечни клапни пороци
Устна хигиена
Хламидиална инфекция на гениталиите
Хемороиди
Хепатит
Херния
Хронична обструктивна белодробна болест (ХОББ)
Целулит
Цистит
Човешки папилома вирус (HPV)
ЧОВЕШКИЯТ ПАПИЛОМА ВИРУС (HPV)
Язва

Безплатна доставка за поръчки на стойност над 49 лв.

Доставка за Пловдив за поръчки под 39 лв. - 2.99 лв. - до адрес.

Поръчка по телефона:

Поръчки по телефона може да правите само от Понеделник до Петък 9-18 часа.

Изберете продуктите които желаете да закупите и ни се обадете на телефони: 0885881076.

Наш служител ще запише поръчката Ви.

Следвайте ни във Facebook!

Интересни публикации

Абонирайте се за новини и промоции!
bg Bulgarian af Afrikaans sq Albanian ar Arabic hy Armenian az Azerbaijani eu Basque be Belarusian ca Catalan zh-CN Chinese (Simplified) zh-TW Chinese (Traditional) hr Croatian cs Czech da Danish nl Dutch en English et Estonian tl Filipino fi Finnish fr French gl Galician ka Georgian de German el Greek ht Haitian Creole iw Hebrew hi Hindi hu Hungarian is Icelandic id Indonesian ga Irish it Italian ja Japanese ko Korean lv Latvian lt Lithuanian mk Macedonian ms Malay mt Maltese no Norwegian fa Persian pl Polish pt Portuguese ro Romanian ru Russian sr Serbian sk Slovak sl Slovenian es Spanish sw Swahili sv Swedish th Thai tr Turkish uk Ukrainian ur Urdu vi Vietnamese cy Welsh yi Yiddish
Google translate  

Търсене по зона на тялото